MU Architecture_©Jean-Sebastien Herr._Bloomfield_01

MU Architecture_©Jean-Sebastien Herr._Bloomfield_09

MU Architecture_©Jean-Sebastien Herr._Bloomfield_07

MU Architecture_©Jean-Sebastien Herr._Bloomfield_05

MU Architecture_©Jean-Sebastien Herr._Bloomfield_04

MU Architecture_©Jean-Sebastien Herr._Bloomfield_03

MU Architecture_©Jean-Sebastien Herr._Bloomfield_02

MU Architecture_©Jean-Sebastien Herr._Bloomfield_06

MU Architecture_©Jean-Sebastien Herr._Bloomfield_08

MU Architecture_©Jean-Sebastien Herr._Bloomfield_010

The Bloomfield residence is the result of an extreme make-over: a challenging conversion of a duplex into a townhouse in Park-Ex. district. The early 1920’s building was stripped down to its bones. Only the roof, side walls and front façade were kept intact. The intention was to create a large open space on each floor and minimise the impact of structural walls. A new composite beam and only one column per floor were therefore used to achieve this goal.

The East-West orientation of the building was an incentive to maximise the window openings therefore bringing a large amount of natural light into the space and illuminating its long gallery like walls. Large white surfaces and rigorous alignments accentuate the minimalistic approach of the design. The lacquered white kitchen cabinets blend in the décor and let the ‘’bar like’’ island float in the center of the open space. A large clear glass panel divides the kitchen from the sculptural stairs that elegantly connects the three floors together. A clear relation between living space and services benefits from a simple organisation in plan on each floor. The quality of space makes for an immediate and incomparable feeling of comfort.